Best Remodel

Architect: James Dixon Architect PC

Party Barn

Our client approached us to renovate a dilapidated barn which detracted from an otherwise pristine estate in Sharon, Connecticut. The barn had been neglected by previous owners and was not only an eyesore, but a safety concern as well.

The property lies within the Sharon Historic District and was subject to review and approval by a committee intent on preserving the town’s character. The client’s desire for a modern structure had to be balanced with stringent zoning restrictions. Our solution was to maintain the original form and footprint of the barn, while incorporating traditional materials into contemporary details. 

"Our solution was to maintain the original form and footprint of the barn, while incorporating traditional materials into contemporary details."

Programmatic elements include a basketball court, performance stage and a home theater, as well as guest rooms and a full kitchen. A roof terrace provides sweeping views over the rural landscape. Two sets of NanaWalls open the building to the exterior much like the original barn doors. The south-facing NanaWall provides easy access to the pool, while the north-facing unit provides a backdrop to a performance stage.

In February 2014, the project was honored with an AIA Design Award from the Eastern New York branch of the American Institute of Architects.

Photos

Related Products