Sliding Glass Wall Levitates an Office Addition that is Light as Air

Office courtyard pavilion with the cloud and sliding glass wall

DEG—an international investment and development company, headquartered in Cologne, Germany—received high accolades for its innovative 7-story 30,000 square foot building when it was completed in 2008.  Within its interior sits a centrally located atrium that fills the offices with an abundance of natural daylight. Sitting atop this atrium is a convertible glass roof which, on demand, exposes or covers the atrium to open air.

After a decade, DEG determined the need to enlarge their offices by expanding the useable square footage within the original building. Düsseldorf firm, sop (slapa oberholz pszczulny) architects artfully designed a truly captivating solution to the need of expanding the flexible footprint. Architect Jochen Solbach and the sop team created a kinetic-like sculptural pavilion within the convertible glass roofed atrium. Playing with the sense of translucency, nature, light, and air, now sits a floating “Cloud”.

 

room within room design with retracted sliding glass wall system

 

The Floating Cloud-like Design

Completed in 2018, the newly redesigned open space serves as an open or closed event and break room for the employees. The convertible glass roof is opened on a regular basis in pleasant weather and transforms the atrium into an airy courtyard. Yet, in order to gain flexible sheltered space for the workforce, the architectural firm embraced a room-within-a-room concept provided by sliding glass walls to add the much-needed year-round functional space. "Our idea was to extend the existing cafeteria with another room in the atrium, with a dividable conference room [built overhead] - all integrated into an object that looks like a sculpture in the surroundings," says architect Solbach.

 

diamond patterned white skin creates the cloud supported by NanaWall HSW60

 

To accomplish this, the two-story floating “Cloud” is constructed of diamond patterned white skin on three sides with the fourth side being attached to the office interior. This lamella design consists of a crisscrossing of parallelograms that are hinged together to form a connected web of movable fins. These operable fins not only give the “Cloud” its kinetic appearance, but they also provide natural light or closed-off privacy in the elevated conference room as needed.  This cloud-like component protects the transparently glazed conference room from the outdoor elements when the glass roof is open.

 

Sliding Glass Wall Creates the Vanishing Foundation

 

NanaWall HSW System sliding glass wall with no floor track required

 

To achieve the levitating appearance of the “Cloud”, V-shaped structural supports are used and the need for structural columns at the corners was negated. This recessed V-support system truly gives the illusion of floatation to the covered conference room as if it were a “Cloud”. Moreover, this is enhanced by the product chosen to enclose the flexible break room space on the ground floor, an HSW60 single track sliding glass wall system. The manufacturer of the glass wall system, Solarlux, is the German partner of USA-based NanaWall Systems.  

As with the “Cloud” above, the HSW60 is a three-sided sliding glass wall system that completely disappears when open. Because of the unique features of the individual panel opening glass wall, the HSW60 is able to create an open corner design on two sides.

 

V-shaped structural supports and sliding glass wall levitate the conference room above

 

Uninterrupted Floor Expanse Provided by No Floor Track Required Sliding Glass Wall

To open up the ground floor break room area, the 36-panel sliding glass wall was installed with a total linear run of 107’ and a height of 9’ 3” tall. The panels move centrally from the front and symmetrically to each side and stack conveniently outside of the plane of the opening in custom designed parking bays. These panel parking bays are installed remotely and out of the way of the seating and tables. Additionally, the system has a no floor track option that was used to create an uninterrupted floor expanse. This flowing, threshold-free transition between the break room and the atrium accentuates the floating nature of the “Cloud” above. Small embedded floor sockets are used to lock the panels securely into place when the system is closed.

 

 

When needed, the closed system’s thermally-broken panel design and insulated laminated glass provide not only a warm barrier but also the acoustical buffering needed in this office environment—all while reinforcing the overall translucent design intended by the architects. For traffic flow and convenience, the system is outfitted with four integrated swing doors that glide out of the way when the system is opened. The engineering of the self-guided wheel technology makes the panels easy to move with a single hand.

Now the fully enhanced DEG headquarters is enlarged to accommodate the increased personnel while embracing natural light and transparency. The enhanced designs promote connectivity and interaction with the outdoor spaces creating one truly transcendent yet fully flexible and functional cloud-like sculpture center stage.

Learn more about the amazing capability of NanaWall HSW Systems here.

Comments

Add new comment

Subscribe to Blog

Archive

Blog Categories