Querencia at Barton Creek

Project Location

Austin, TX

Architect

D2 Architecture

Product

SL45

Case Study: Querencia at Barton Creek

Just west of downtown Austin, the retirement community, Querencia at Barton Creek, strives to provide more than a mere “retirement lifestyle.” Rather, the facility promotes a complete program and methodology called Masterpiece Living that opens retirees’ lives to enjoying increased self-awareness, purpose, social interaction and physical and mental conditioning.

Essential to the Querencia experience is the facility, designed by D2 Architecture. David Dillard, principal at D2, says there is a “cultural marriage between natural world and Austin.” The NanaWall installation in the Fitness and Wellness Center and Art Studio not only enhances but symbolizes this marriage.  

Let the Outdoors In

With the opening glass wall, Dillard realized a solution of integrating the beauty of the hill country into the fitness center. “A NanaWall system was the only way that I could imagine a functional and aesthetic solution at Querencia — an opening wall that turns the fitness center into an outdoor pavilion in a matter of seconds,” says Dillard.

“A NanaWall system was the only way that I could imagine a functional and aesthetic solution at Querencia — an opening wall that turns the fitness center into an outdoor pavilion in a matter of seconds.”

Dillard envisaged the NanaWall SL70 Thermally Broken Aluminum Framed Folding System's panels helping to create a sublime setting. “The spa/fitness center at Querencia is perched on a bluff within a small grove of trees,” he says. “NanaWall allows our residents to work out in a shady, comfortable environment with fresh air.”

Dillard also specified NanaWall for Querencia's art studio. “The studio on the top floor of Querencia needed access to a terrace where residents could get messy in their sculpture classes,” he says. “We specified NanaWall to expand the conventional studio space to include the terrace itself, creating one large ‘room’ – partly indoor, partly outdoor. It was ideal for the various activities planned for the Studio, and provides a spectacular, unobstructed view of the Texas Hill Country.”

Photo Gallery

Related Product

Folding Glass Walls