Tumbleweed Recreation Center

Project Location

Chandler, AZ

Architect

Architekton

Product

SL45

Case Study: Tumbleweed Recreation Center

For the 62,000-square-foot Tumbleweed Recreation Center, the city of Chandler, Arizona wanted a flexible design to meet the demands of multigenerational population in need of fitness and activity space. Located in the city's Tumbleweed Regional Park, the facility was designed by the award-winning Tempe-based firm, Architekton.

“We created a central exterior courtyard which much of the facility looked upon and circulated through," says Douglas Brown, founding principal of Architekton, adding that the stakeholders wanted "the lobby and perimeter circulation spaces to seamlessly expand into this courtyard." The hope was that this seamless transition from interior to exterior would help accommodate larger events at the facility, and provide opportunities to take advantage of the great weather. 

Create Seamless Transitions

NanaWall manufactured a 26-panel version of the SL45 Aluminum Framed Folding System with paired panels specified for the design, covering two openings. "During the planning stage our research showed NanaWall was the leader in the industry," Brown recalls. The top-hung system eliminates the floor track or guide that creates a possible tripping hazard when open, providing a truly seamless transition between the courtyard and lobby that has the effect of creating one large space. Additionally, the park staff can open and close the entire span in just moments, adding to the flexibility.

"NanaWall products have such a great reputation for precision of operation and superior engineering, it became a no-brainer to decide which manufacture to use."

"If you need just a pair of sliding doors," Brown continues, "there are other systems which can do the job. But if you need an entire wall to disappear and turn a room into a vast indoor-outdoor space, then NanaWall is the product I would recommend every time."

The massive operable glass wall splits into folding pairs of panels, offering modified openings when a configuration other than fully open or closed is desired. When closed, the Recreation Center lobby continues to enjoy immersion in natural daylight.

Floor Plan

Photo Gallery

Related Product

Folding Glass Walls