Menlo Park Home

Menlo Park, CA

Products

Architect

WD ARCH

Photographer

Jim Thompson and Lucas Fladzinski

Neighboring Stanford and Palo Alto, Menlo Park is one of the most affluent and educated towns in the world. Not surprisingly, the streets are filled with splendid architecture. William Duff Architect (WDA) is among them, with a residence that certainly does not disappoint. Built on a flat site, the house continually engages the eye with shifting perspectives.

WDA integrated high-end modern design and a commitment to green building for the Menlo Park house. It makes use of an existing foundation and innovative landscape. Cor-Ten steel, stained concrete mixed with fly ash, and Finnish birch plywood veneer are counterbalanced with green flourishes. For example, the house uses radiant floors, solar hot water, photovoltaic power and passive ventilation – with the help of several NanaWall installations

Modern Design with Green Building Strategies

Operable glass walls were an obvious design choice for the Menlo Park residence. “The home blends elegant, modern design with green building strategies, using a careful system of proportioning and scale,” says founding principal and architect William Duff. “NanaWall doors function as 'opening walls' that define the living spaces without fully enclosing them, and establish flow between the different spaces and activities. Much of the design blurs the line between inside and out, and the NanaWalls in several locations accentuate this effect.”

WDA installed 90-degree, cornerless NanaWall units in two locations: the open-spaced living room/dining spaces, and the pool house. A third system was installed in the pool house bathroom.

The openings for each space are expansive, bringing the passive ventilation inside the architectural masterpiece. Because WDA experiments with so many aspects of design and engineering, it was a natural choice for the firm to use NanaWall. Duff elaborates, “We have a rich history collaborating on high-end residential projects with NanaWall, and we wanted to continue that tradition with this property.”

"NanaWall doors function as 'opening walls' that define the living spaces without fully enclosing them, and establish flow between the different spaces and activities."

Outside the Menlo Park residence is a study in modernist landscape design. Like the house, the backyard uses stained and polished concrete around the pool, on the planters, and the illuminated sculptural wall.

“NanaWall was the perfect solution to achieving an open-floor plan that flows into the landscape,” Duff commented. “The living room and kitchen are continuous with the poolside garden, as is the pool house thanks to NanaWall.”

Harmonious Blending of Indoors and Out

Massive boulders broker the marriage between the modern and the natural that NanaWall symbolizes. For example, one rock is unnaturally anchored on the concrete patio, grass and traditional Zen gravel. The remarkable effect pays homage to disparate cultural aesthetics, and consequently embraces the modern.

This refined garden can be enjoyed by the homeowners while making dinner, lounging in the pool house, or swimming in the pool. There’s no separation between outdoor/indoor space, thanks to NanaWalls.

WDA used two cornerless units in these spaces that face the backyard, which creates a mind-bending effect of openness and continuity. This standard is mirrored in many of the fixed windows found throughout the house. The optical subtlety is repeated in the lawn, which rises up to one side, bringing the eye up and out of the house. Moreover, the different heights create further movement.

The Natural Beauty of a Wood System

The NanaWall WD66 systems have wood frames, with finishes specified to contrast with the concrete and steel materials. Duff added custom cabinetry in the kitchen, and matched those colors to the wood on the ceiling boards and siding. The bathroom at the back of the pool house remains private despite using the floor-to-ceiling NanaWall openings, thanks to a privacy fence and flourishing bamboo.

What our Customers Have to Say

Amadeus

NanaWall Systems played a role in creating a successful “flexspace” at Amadeus North America.  The HSW 60 systems used provided the sound attenuation and privacy when needed.

See Case Study

Wapiti House

For this Wyoming vacation home, the goal was to create a sustainable design that incorporated as many “green” materials as possible.  The NanaWall systems used are all-aluminum and have minimal sightlines which suited the aesthetics of the project.

See Case Study

"NanaWall allowed us to open it up and extend the room, make the space feel larger. The system opened up the building to make great connections to the park and to the historic buildings downtown.”

— Ted Touloukian, Architect

See Case Study

Speak with a NanaWall Consultant to Discuss Your Goals and Design Needs

Design Consultation

Connect With Us